Našli smo priložnosti, potrebujemo podjetne mlade

Slika za %user

Tadeja Mesojedec
torek, 31. 05. 2011

“Da je slovenski prostor razvoja socialnih inovacij precej ozek, smo vedeli, vendar nas je London in miselnost Britancev, kljub temu močno presentila. Ugotovili smo, da je priložnosti za razvoj res ogromno, potrebujemo le sposobne ljudi, ki bodo vstopili na to pot.”

Socialne inovacije, tako čisto socialno podjetniške, kot tudi s področja financiranja in vlaganja v družbeno koristne dejavnosti (na primer povezovanje gospodarstva in tretjega sektorja, etične banke, dobra borza), so za slovenski prostor še vedno velika novost in sodelavci projekta Socialni inovatorji prihodnosti, smo v zadnjem tednu maja spoznavali dobre prakse v tujini, natančneje v Londonu. Znanje smo iskali pri najboljših na svojem področju in utrnilo se nam je ogromno idej, ki so v prihodnosti prenosljive tudi v slovensko okolje. Srečali smo se s Charities Aid Fundation, Community Matters, Interconnectin for Impact, Social Innovation Camp, Social Enterprise London in Euclid Network.

Socialni inovatorji prihodnosti je projekt, kjer bodo mladi – prvi iskalci zaposlitve in ženske ki se bodo prepoznale v konceptu socialnega podjetništva, skozi inkubator socialnih inovacij in socialnega podjetništva zanesljivo vstopili v svet socialnega podjetništva. Nudena jim bo vsa tehnična podporo, prostore, opremo, vodenje finance. Ker pa prav dobro vemo, da vse to še ni dovolj za uspešnost socialnega podjetja, bomo inkubirancem omogočili tudi brezplačno usposabljanje, svetovanje in vodenje skozi uradne postopke delovanja socialnih podjetij. Po ustanovitvi socialnega podjetja pa bodo deležni celostne podpore pri iskanju odgovorov na izzive s katerimi se bodo srečevali – trženje, pridobivanje investitorjev, financerjev, pravna vprašanje, vstop na trg in obstanek na trgu. Projekt delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada.