Botoks je zdravljenje, ki se je skozi leta zelo razvilo

Najprej, ko slišimo za besedo botoks, pomislimo na tisto snov, ki se uporablja za povečavo ustnic. Vendar pa se botoks uporablja še za druga zdravljenja. Na primer, botoksa ne damo zgolj v ustnice, vendar lahko z njim tudi odpravimo gube na koži. Prav tako pa se botoks v prvi vrsti uporablja za preprečevanje prekomernega krčenja mišic. 

Torej za zdravljenje s botoksom, je potrebno več terapij, saj učinek botoksa skozi čas ponikne. Na terapije je torej treba hoditi nekje na 6 mesecev. Na terapiji, pa nam vbrizgajo botoks, v tisto mišico, kateri bi radi onemogočili oziroma upočasnili delovanje in se tako ne bo tako hitro krčila. V primeru, da želimo to narediti na obrazu, je količina vbrizganega botoksa seveda manjša, saj je pri temu velika nevarnost, da človek ne bi moral premikati obraznih mišic, če bi prišlo do prekomerne uporabe botoksa. Z temi majhnimi odmerki pa tako dosežemo le delno oslabitev mišic na obrazu. 

Veliko bolj pogosta uporaba botoksa pa je tista, ko botoks vbrizgajo v ustnice, da se te povečajo. To si po navadi naredijo ženske, ki menijo, da imajo premajhne ustnice, vendar je treba paziti, da ne vbrizgajo preveč, saj se lahko po tem ustnica preveč napihne. 

Botoks je zdravljenje, ki se je skozi leta zelo razvilo

Zanimivo pa je, da so včasih, ko še niso poznali “Botulinskega toksina” (to je snov, iz katere je narejen botoks), uporabljali čebelji strup namesto botoksa. S čebeljim strupom so dosegli isti učinek, kot danes, vendar je bila uporaba bolj nevarna in nepredvidljiva. Samo pridobivanje čebeljega strupa pa ni etično, tako da se to danes večinoma ne dela več. Se pa pojavljajo deli sveta, ki še nadaljujejo s takšnimi posegi, vendar jih je zelo malo. 

Sam poseg z botoksom pa sodi pod kategorijo lepotne operacije, tako da je zdravstveno zavarovanje ne pokrije. Operacija z botoksom ni obvezna oziroma nujno potrebna za določeno zdravljenje, torej zato spada pod lepotno operacijo.