Električni pastir je bila odlična odločitev za zagraditev pašnika

Moji sorodniki na Štajerskem imajo že dolga leta kmetijo. od živine pa imajo vse od koz, ovc do konjev. Zato pa je treba vsako leto, ko se začne sezona paše, ograditi pašnike z ograjo, da se lahko živina nahrani, med drugim pa jo z ograjo zavarujemo. Do sedaj pa smo pašnike vedno ogradili z navadno žično ograjo, kar pa ni bilo najbolj praktično. Zato sem letos predlagal, če bi namesto žične ograje uporabili električni pastir.

Električni pastir je bila odlična odločitev za zagraditev pašnika

Z uporabo električnega pastirja bi pridobili mnoge prednosti. Prva takšna prednost, ki pride, ko vzpostavimo električni pastir je ta, da živino dodatno zavarujemo. Sprva si mislimo, da bi lahko električni pastir živino poškodoval, vendar ni tako. Živina je pametna, kar pomeni, da ko bo videla ali pa občutila, da je na električni pastir napeljana elektrika, se je bo le ta izogibala. napetost, ki jo pa damo na električni pastir pa ne rabi biti previsoka, saj bi tako lahko živino poškodovala. Zadostuje že majhna napetost, ki bo dala živini vedeti, da se je ne sme dotikati.

Poleg tega pa smo z pastirjem tudi zavarovali živino pred zunanjimi plenilci. Razni volkovi, ki nam vsako leto vzamejo nekaj ovc in koz, se bodo ob stiku z električnim pastirjem, le tega izogibali. To pa je ključno za zavarovanje živine.

Med drugim pa smo prihranili tudi veliko denarja, ko smo se odločili za električni pastir. To pa zato, ker je to relativno cenovno ugodna ograja, med drugim pa je še trpežna, saj se nanjo živina in zunanji nepovabljeni gosti ne bodo naslanjali, saj bi jih tako poškodoval.

Z uporabo električnega pastirja smo imeli tako do sedaj same pozitivne izkušnje in se bomo tudi za nadaljnje sezone odločili za tak način zagraditve pašnika. Tudi sama vzpostavitev je bila veliko lažja, kot pa napeljevanje žične ograje, ki je lahko fizično kar naporna za vzpostavitev.